ראיון מרתק עם הרב צבי פפר על ייחודיותה של שיטת "אפשר"
ש. כמה שנים אתה כבר משתלם במקצוע העזרה הרגשית?
ת. כבר בהיותי נער צעיר הייתי אוהב לקרוא ספרים על אנשים וצורות התנהגות. מגיל 17 – 18 התחלתי ממש לחקור את התחום אבל לא במטרה של ידיעה בעלמא אלא באופן מעשי, כלומר, כל כלי ושיטה תורנית או פסיכולוגית שנפגשתי איתה העמקתי בה עשרות ומאות ולפעמים גם אלפי שעות וניסיתי אותה עלי ועל חיי ועל חיי הסובבים אותי. כך כבר למעלה מ – 25 שנה.
באופן מקצועי השתלמתי במשך מספר שנים במספר שיטות טיפול אצל פסיכולוג מפורסם, ממנו למדתי את שיטת "העבודה", שיטת "הדיאלוג הפנימי" ותכנים רבים נוספים ו"דגרתי" מאות שעות על תכנים רבים מאוד מהפסיכולוגיה הנלמדת באופן אקדמאי.
ש. שמעתי שבשיחות סגורות אתה מתהדר בכך ששיטת "אפשר" "עובדת" ומחוללת שינויים הרבה יותר חזק והרבה יותר מהר מטיפולים אחרים, כולל טיפולים פסיכולוגיים. איך זה? מה מיוחד בשיטת "אפשר" שגורם להבדל המשמעותי הזה?
ת. נגעת בנקודה רחבה ומורכבת. ננסה לפשט ולסכם את הדברים עד כמה שניתן בכמה נקודות:
- מן הסתם לא שמת לב לזה עד היום, אבל האדם היחיד שיש לו גישה ישירה אל הנפש שלך, זה אתה בעצמך. כך גם כל אדם אחר. הנפש איננה נמצאת באיזשהו מקום במרחב, אלא היא עולמו הפנימי של כל אדם.
הדרך היחידה להכיר את עולם הנפש ולדעת איך עובדים איתו, זה להכיר את הנפש שלך ולדעת איך לעבוד איתה. תאוריות, מבנים לוגיים והסברים ארוכים פחות רלוונטיים כאן. הם יכולים אולי לתת לאדם תחושה שהוא יודע משהו על עולם הנפש אבל באמת, להשאיר אותו בחוץ.
לכן, שיטת "אפשר" מבוססת מאוד על עבודת המקדם הרגשי על עצמו. אם הכרת את הנפש שלך עצמך ועשית עליה הרבה עבודה, אתה מסוגל ופנוי להקשיב לנפש הזולת בהקשבה עמוקה ועדינה, לפסוע איתו יחד במשעולי נפשו, לפלס בה דרך ולהוליך אותו אל חוף מבטחים. עבודה כזאת דורשת לא רק ידע אלא הרבה מאוד אינטואיציה.
מסיבה זו בעצמה, שיטת "אפשר" מאמינה שהאדם המתאים ביותר לעזור רגשית לאחרים זהו אדם שסבל בעצמו ולמד לעזור לעצמו. יתכן שהוא עדיין סובל ומתמודד, אבל יש לו כבר כלים ודרכים לדעת איך להתמודד ואיך להיחלץ משם.
- בעולם הפסיכולוגיה האקדמי נתנו משקל רב לסידור הקשיים הרגשיים שאנשים מתמודדים איתם בחלוקות ובכותרות וכו' וכו'. זה מצד אחד עושה סדר, אבל מצדדים אחרים גורם לדבר על כותרות ועל "מחלות" במקום לדבר על האדם השלם ועל הדבר עצמו איתו הוא מתמודד.
זה שתאבחן את האדם כסובל מ"דכאון" לא ייתן לו הרבה. לפעמים זה גם מטעה, כי מי אומר שאתם אכן מדברים על אותו דבר ואכן מבינים האחד את זולתו. לעומת זאת, אם תדברו על כך שיש לו עצבות ומרירות גדולה ומחשבות על כך שהוא לא שווה ולא יוצלח זה מה שבאמת חשוב וזה מה שבאמת יתרום לו.
אולי יענין אותך גם:
לכן, בשיטת "אפשר" שמים דגש על "לא לדבר בכותרות". לדבר על החוויות הפנימיות עצמם של המטופל. לפגוש את מה שקורה באמת בפנים.
- בעולם הפסיכולוגיה וגם ברוב שיטות הטיפול, ההתמקדות היא בלחולל שינויים בתפיסות של המטופל. מה שנקרא "לעבוד על תת המודע שלו". מעטים המטפלים הרגשיים שיודעים, שלפתח אצל המטופל את "על המודע" הפנימי שלו, יכול לתרום לו עשרות מונים מלחולל שינוי כזה או אחר בתת המודע שלו.
"על המודע" הם חלקים "גבוהים" בתוך האדם שאיתם הוא יכול לראות את המציאות בצורה הרבה יותר צלולה ורגועה ולקבל יציבות פנימית, חוזק וביטחון.
שיטת "אפשר" מבוססת בעיקר על כלים המשלבים עבודה על תת המודע עם פיתוח העל מודע ובכך מבטיחים שינויים רגשיים עמוקים, מהותיים וברי קיימא לאורך זמן.
ש. הבנתי למה השיטה עובדת יותר טוב, אבל איך זה נהיה מהיר? והכי מפליא: איך זה נהיה "מדיד"? איך אפשר למדוד התקדמות רגשית?
ת. שלוש הנקודות שהסברתי באריכות מקודם, הם אלה שמאפשרות את השינוי המהיר: מטפל שמכיר באמת את עולם הנפש ומשעוליו מתוך הנפש שלו עצמו. דיבור על הדברים עצמם במקום על כותרות ופיתוח החלקים העל מודעים של האדם הם מתכון מדהים לשינויים אמיתיים שקורים מהר.
בענין ה"מדיד" ששאלת: אחת התופעות שמקשות על מטפלים רגשיים זו התופעה של אדם המגיע לטיפול ובסופו טוען שלא התקדם. לפעמים הטענה הזאת מעידה על התקדמות הכי גדולה שיש: הוא כבר כל כך שבע שהוא לא זוכר כמה הוא היה רעב. לצורך כך פיתחנו במכון שאלון מיוחד איתו אנו מודדים את מצבו של המטופל בתחילת הדרך, באמצעה ובסופה. כך נוצרת תמונה די אמינה של ההתקדמות שלו לאורך התהליך.
ש. תוכל להסביר קצת איך השיטה עובדת ועל מה היא מבוססת?
ת. וואו, זה ממש כמו "למדני את כל התורה כולה על רגל אחת…" אז לצאת מקדם רגשי מהתשובה שלי בודאי לא תוכל, אבל אנסה מעט לשבר את אוזנך:
הקב"ה ברא בתוכנו כוחות רבים שדואגים להישרדות שלנו ולהצלחה שלנו בעולם. כוחות שדואגים שנאכל ונשתה, שנהנה, שנתנהג נורמלי בחברה וכו' וכו'. כשהכוחות הללו לא משיגים מהעולם את חפצם או כשכוחות פנימיים נלחמים זה בזה, נוצרת מלחמה פנימית. נגד העולם שבחוץ, או נגד כח שבפנים. הדברים האמיתיים הם מאוד מורכבים ונסתרים. כאן אני אומר את זה הכי שיטחי שאפשר, כדי שנבין.
העבודה שלנו כמקדמים רגשיים היא דבר ראשון להקשיב היטב היטב למה שמתרחש בעולמו הפנימי של המטופל ולזהות מה באמת מתחולל שם. לפעמים זה כבר חצי מהריפוי. דבר שני, לעזור למטופל להפריד את עצמו מהכוחות הפנימיים שלו ולמצוא בתוכו את החלקים הגבוהים יותר בתוכו שעל ידם יוכל לקרות השלום עם העולם והשלום הפנימי בין הכוחות שלו.
לקבלת פגישה ראשונה עם הרב צבי פפר ללא עלות לחץ על הקישור – https://efshar.co.il/pgishaishit/